Vedlikehold av trapp

Rengjørings- og vedlikeholds veiledning for tretrapper

Nedenfor finner du informasjon om, hvordan de forskjellige overflatebehandlinger skal behandles i det daglige og hvordan en evt. etterbehandling foretas.


Klarlakkerte emner
6[2]Komponentene er fra fabrikken påført 2 x syreherdende 2-komponent lakk, som gir en særdeles slitesterk overflate.

Etterhvert vil en etterbehandling av spesielt trinnene være påkrevet. Tidsintervallet vil være individuelt, alt etter hvordan trappen benyttes, men det er viktig, at det foretas vedlikehold før lakken er helt gjennomslitt, slik at direkte slitasje på treet unngås.

I visse tilfelle vil spesielt det første og siste trinnet være utsatt for kraftigere slitasje og disse må da behandles oftere.

Alminnelig rengjøring: Rengjøring med en klut oppvridd i såpevann (natursåpe), eller ikke for konsentrert sulfovann. På eiketretrinn må det ikke brukes salmiakkholdige rengjøringsmidler, da dette kan resultere i misfarging.

Vedlikehold: Skal du etterbehandle klar lakkede deler kan du kjøpe en Junckers gulvlakk, vannbasert, glans 40 eller lignende.

Rengjøring foretas i.h.t. ovenstående. Ved reparasjon slipes delene med sandpapir, korn 240, på langs av treets årer og støvsuges grundig. Lakken påføres heretter med mohairrulle. Det anbefales, å prøve og lakkere et sted som ikke er synlig, for å kontrollere at lakken har den ønskede heft til tidligere lakkering.

Hvis man ved slitasje eller sliping har kommet ned til bart tre, kan treet "reise seg" etter lakkering. Det må da foretas ennå en lett sliping og lakkering. Etter hver sliping støvsuges grundig.


Hvitlakkerte emner
Alminnelig rengjøring: Rengjøring med en klut oppvridd i såpevann (natursåpe), eller ikke for konsentrert sulfovann. Det må ikke anvendes salmiakk holdige rengjøringsmidler, da dette kan resultere i misfarging.

Vedlikehold: Skal du behandle hvitlakkerte deler, kan du hos fargehandleren få fremstilt en vannbasert gulvlakk RAL 9010.

Rengjøring foretas i.h.t. ovenstående. Ved reparasjon slipes delene med sandpapir korn 240 og støvsuges grundig. Heretter påføres hvitlakk med en mohairrulle. Vær opmærksom på at overflaten aldri vil bli så glatt som den som leveres fra fabrikken.


Oljebehandlede emner
IMG 6379Alminnelig rengjøring: Støvsug eller tørmopp trappen. Ved grundigere rengjøring anvendes Trip Trap olje/hvidolje Refresher. Trappen tørkes med en hardt oppvridd klut. La trappen tørke etter den grundige rengjøringen. Det anvendes 1 dl. olie Refresher til 3 ltr. varmt vann – overdoser aldri.

Trip Trap olje/hvidolje Refresher er et effektivt rengjøringsmiddel, som samtidig gir trappen god beskyttelse og en overflate som er enkel å vedlikeholde. Rengøring med Trip Trap olje/hvitolje Refresher bør dog ikke foretas oftere enn en gang pr. måned.

Vedlikehold: Etterbehandling skal alltid tilpasses etter hvor meget trappen slites. 1 – 2 ganger årlig er normalt. Før påføring av vedlikeholds olje rengjøres trappen med en klut oppvridd i natursåpevann.

Trip Trap Mesterolie påføres med en svamp i et meget tynt, jevnt lag på hele emnets overflate.

La de oljede delene tørke 15 minutter. Etterpoler med tørr klut. Heretter skal overflaten tørke ca. 6 timer før trappen på ny taes i bruk.

Trip Trap færdigoljerede trapper har en høy resistens mot flekker. For å oppnå det beste resultatet skal flekker fjernes mens de er friske. Nedenstående er mulige løsninger.de olierede dele tørre 15 minutter. Efterpoler med tør klud. Herefter skal overfladen have lov til at tørre ca. 6 timer inden trappen på ny tages i brug.

Trip Trap færdigolierede trapper har en høj resistens mod pletter. For at opnå det bedste resultat skal pletter fjernes, mens de er friske. Nedenstående er mulige løsninger.

ADVARSEL: For å unngå selvantennelse legges brukte kluter og svamper i vann, lukket metalbeholder eller brennes straks etter bruk. Må ikke kastes i kloakken. Oppbevares utilgjengelig for barn

 

Flekttype

Fjernes best med

Frukt, bær, saft, brus, øl, vin, melk

Trip Trap olje/hvitolje Refresher i varmt vann

Sjokolade, fett, skokrem, olje

Trip Trap olje Grovrent i varmt vann. Etterbehandles med Tarkett olje/hvidolje Refresher

Blek, kulepenn, leppestift, te, kaffe, blod, opkast

Trip Trap flekkfjerner, fjern forsiktigt flekken og påfør derefter et tynd lag Trip Trap MesterolieHvittonede emner
Alminnelig rengjøring: Rengjøring med en klut oppvridd i såpevann (natursåpe), eller ikke for konsentreret sulfovand. Ved eiketretrinn må det ikke anvendes salmiakkholdige rengjøringsmidler, da dette kan resultere i misfarging.

Vedlikehold: Med hvitonede trapper skal forstås en klar lakk hvor det er tilsatt en hvit tone. det er altså ikke en behandling treet har fått. Man skal derfor være spesielt forsiktig med ikke å slite gjennom lakken, da det er vanskelig å reparere slik at resultatet blir ensartet.


Beisede emner
Alminnelig rengjøring: Rengjøring med en klut oppvridd i såpevann (natursåpe), eller ikke for konsentrert sulfovand. Ved eiketretrinn må det ikke anvendes salmiakkholdige rengjøringsmidler, da dette kan resultere i misfarvning

Vedlikehold: Beisede emner kan ikke repareres så resultatet blir ensartet. Man skal derfor være særlig forsiktig med ikke å slite eller slipe gennom lakken og ned i beisen. Trappen omlakkeres som beskrevet ved klar lakkete emner.


Lutbehandlede emner
Alminnelig rengjøring/vedlikehold: Lut behandlede trapper rengjøres og etterbehandles med såpesponvann. Det anbefales å vaske trappen med såpesponvann senest 4 uker etter montering for å holde treets porer lukket. Heretter behandles trappen med såpesponvann etter behov.

Trapper som fra fabrikken leveres lutbehandlede excl. såpebehandling skal straks etter montering behandles med såpesponvann.


Vedlikeholdet av en trapp i tre er svært enkelt, men veldig viktig hvis dere ønsker en pen trapp i mange år.

Vi i Trappegruppen vil her gi deg følgende råd:

1.
Bruk en fuktig klut på trappen

2.
Tørk over trappen med en fuktig klut, det er det hele. Skulle det være nødvendig kan du bruke litt mild såpe i vannet, husk da å gå over med en ren klut slik at glatte såperester forsvinner.

3.
Sandpapir og lakk til trapp

4.
Puss over med fint sandpapir, fjern pusserstøv og lakk over 1 til 2 ganger. Husk også at undersiden av trappen trenger samme behandling.

5.
Slitasje og fornyelse av trapp

6.
Slitasjen en uungåelig, spesielt på trinn og handlister. Husk at det er derfor viktig at du fornyer overflaten ved behov.

7.
En trapp som jevnlig støvsuges og avtørkes, beholder sin naturlige friskhet i årevis. Trapper som er behandlet med vannbasert UV-herdet lakk eller farge, alternativt syreherdet maling, har høy beskyttelse mot flekker og riper. Flekker kan lett fjernes med en lett fuktet klut med lunket vann, og et mildt rengjørings- eller oppvaskmiddel.

8.
Trapper som er utsatt for høy slitasje bør i sammenheng med rengjøring, behandles med polish. Ved omlakkering eller utbedring skal overflaten først rengjøres. Den skal så slipes med et finkornet slipepapir (180-240 grovhet). Slipestøvet fjernes, gjerne med en lett fuktet microfiberklut. Lakkeringen/malingen må gjøres innen ett døgn etter slipingen.

9.
Utbedringen kan gjøres med de fleste vannbaserte lakker og farger. For eksempel halvblank parkettlakk, og halvblank syntetisk maling. Følg alltid bruksanvisningen som anvist på produktet.

10.
Om man er usikker, test først på en mindre flate. Kontroller vedheften mellom sjiktene ved å skrape med en kniv.

11.
Oljede trapper
Når du tar den ukentlige husvasken, bør du bruke så tørre metoder som mulig på en oljet trapp. Støvsuger er et godt alternativ om det i hovedsak er støv og dyrehår som skal fjernes. Bruk sentralstøvsuger, eller løft støvsugeren så den ikke dunker i trinnene og setter merker. Overfladiske striper fra for eksempel dyreklør, kan pusses vekk med et fint slipepapir.

Er det litt fastere skitt som skal fjernes, bør du bruke en så vidt fuktig klut, eventuelt såpe og kjøkkensvamp for grovrengjøringen. Hvis det er nødvendig med vaskemiddel, velg et syntetisk vaskemiddel. Unngå vaskemidler med høy pH-verdi, da disse kan skade overflaten.

12.
Ei oljet trapp vil trenge jevnlig oljing. Trappekompaniet i Tromsø anbefaler at sliteflatene oljes et par ganger i året. Det gjør du ved å pusse lett over flatene med et fint slipepapir, før du legger på kald olje og lar den trekke inn noen minutter. Fjern overflødig olje. Oljen kan bruke opp mot et døgn på å tørke, så unngå å bruke trappa de neste timene.

- En oljet trapp blir blankere på de stedene der slitasjen er størst. Etter to-tre behandlinger følger en jevn fin glans, og en motstandsdyktig og lettstelt overflate, hevder Trappekompaniet.

Trapper som er lakkert eller malt
Som med oljede trapper, er tørt renhold også egnet for lakkerte og malte tretrapper. Støvsugeren sørger for at trappa holdes fri for støv og hår, mens en fuktig klut vanligvis er nok for å fjerne merker etter sølespor og kaffeskvulp.

- Vanskelige flekker fjernes med white spirit før man tørker over med en fuktig klut, anbefaler de ved Tydal trappefabrikk.

Trappa kan også med fordel behandles med polish en gang i blant, spesielt om den er utsatt for mye slitasje, f.eks. på grunn av dyreklør. Polish vil beskytte overflaten mot riper.


UNNGÅ KNIRK I TAPPEN råd fra Trappegruppen Teknisk avd:
Når en trapp knirker, er det fordi materialene i trappa, beveges mothverandre. Denne bevegelsen må bearbeides.
Dette kan du gjøre med å skru, der det er bevegelse. Det kan i noentilfeller å være hensiktmessig å demontere deler av trappa, og skru.
Den hardere sammen. Skulle det av en eller annen grunn være vanskelig å få noe gjort dette, kan det være en løsning å helle flytende carnuba voks i sprekkene mellom bordene. Dette vil "smøre" treverket så knirkelydene blir borte.