Historien

HISTORIEN

Kreativ eventyrlyst og entreprenørskap i generasjoner.

HISTORIEHans Larsen var en hardt arbeidende håndverker, som startet sitt eget virke på midten av 50-tallet i forrige århundre.
Entrepenørskap og grunder gleden gikk i arv til sønnen Oddvar. Både far og sønn var full av eventyrlyst og reiste mye rundt i det store utlandet, for inspirasjon og kunnskap.
Senere var det de to barnebarna Hans og Thomas som førte familie tradisjonen videre.

Når sønnene var små, kjøpte familien Osebrogate 5.
Her skulle det bygges ett trygt og unikt hjem for hele familien.

Osebrogate var bygget på gamle norske håndverkstradisjoner fra rundt 1750. Filosofien til familien var å restaurere huset i opprinnelig stand.

Hans og Thomas løp rundt huset som var både stort og spennende. Ekstra spennende var å gå ned i kjelleren der leire og jord ble gravd opp med spade for hånd. Med hver sin lommelykt ble mange timer med lek hverdagen for de to små i huset.

om oss 03En dag dro en av håndverkerne opp stigen og brødrene kom seg ikke opp.
Denne dagen fikset guttene en ordentlig trapp ra kjeller til 1.etasje.. Med skruer og spiker ble det en flott trapp.
Oddvar var imponert, men farfar Hans mente en stige skulle være funksjonell, ikke fin... sløsing av materialer.

Guttene ble litt skuffet, men det gikk fort over. De hadde nok med nye eventyr.

En dag guttene var på sine mange oppdagelses turer, hørte de farfaren og faren diskutere om arkeologiske funn, vikinger, bøyde stokker i leira. Dette var hverdagskost for guttene i sin egen fantasiverden, men at voksne pratet om dette var litt rart, syntes de.

Dagen etter var Osebrogate fult opp av mennesker med små spader, hakker, og journalister stod i kø. Guttene hadde hørt pappa på radioen på morgen, men skjønne ikke stort.

Hele Osebrogate 5. ble tsengt av. Det var full byggestopp da arkeologer mente de hadde funnet spor helt bak til vikingtiden.

Historien vil nå ta dere flere år frem i tid.

Brødrene har startet sitt eget firma.
Godt håndverk lå i familien og tradisjonene i familien var opprettholdt.

Etter en stund i Kragerø, bestemte foreldrene seg for å flytte tilbake til det idylliske huset i Osebrogate, og inviterte hele familien til å feire julen i sammen, som i gamle dager.
Etter timelange samtaler rundt bordet og barna var lagt, skulle en av brødrene hente noe på loftet.
Tiden ble brått skrudd 30, eller skal vi si 1000 år tilbake i tid?
Oppe i en gammel tre kasse fant Hansjunior flere titals av gamle aviser fra tiden familien restaurerte huset.
Guttene ble sittende i mange timer den julen. Det ble mange forsidebilder av huset, faren og farfaren og utgravninger av kjelleren.

”Se” sa Thomas, ”se nærmere på dette bilde”
Det var ett stort forsidebilde av Farfar Hans og Oddvar mens han satt i guttenes aller første trapp… Brødrene ble stille. .. ”Jøss dette er jo tidens første designtrapp i Norge”.

Farfar Hans hadde fortalt sønnen Oddvar den dagen trappen ble laget, og guttene lå trygt i seng, at de guttene i sammen hadde noe veldig spesielt. Noen tiår senere har brødrene med familie fremdeles lidenskapen for trapper.

Så om du er i den lille gamlebyen til Porsgrunn, ta turen innom Michael SeilmagersHus eller Cafe Osebro.
Kun steinkast ser du ærverdige Osebrogate langs elven.
De gamle husene fra 17-1800 tallet har restaureringspriser på rekke og rad. De fleste stopper opp for å se Gunnar Knudsens gamle hjem.
Men tar du en titt på nabohuset, vil du se Osebrogate 5. Dette huset har en kasse på loftet med en svært spesiell historie...


Hva arkeologene fant lurer kanskje du på?

Med god porsjon kreativ e ventyrlyst å ta kontakt med Porsgrunn Bibliotek, Porsgrunn Dagblad eller Porsgrunn Historielag.

Kanskje nettopp din historie begynner her, slik det begynte for vår familie?

 

 

Se omtale av Trappegruppen i Exclusive Homes